Ondernemer en relatie problemen

Ondernemer en relatieproblemen

ONDERNEMER, Directeur of DGA IN RELATIEPROBLEMEN

Veel ondernemers hebben relatieproblemen en  zijn niet in staat om hun relatieproblemen zelf op te lossen. Terwijl ze  zakelijk tal van problemen oplossen , knopen doorhakken en beslissingen nemen. Echter lukt dat vaak thuis niet. Hoe dat kan ?

Niet iedere relatie is het zelfde en niet  elk relatieprobleem is hetzelfde. Iedere ondernemer is  toch ook uniek. Maar er blijkt wel een patroon te herkennen waaruit blijkt dat het oplossen van zakelijke problemen iets heel anders is dan de problemen thuis.

Wat is er dan anders ?

Zakelijk is er een heel andere machtsverhouding dan thuis/privé.

Thuis bekijk je het niet vanuit het standpunt wat is handig om te doen  maar vanuit gevoel wat het best en prettigste voelt.

Luisteren naar gevoel is zakelijk minder relevant en is daardoor ook minder goed ontwikkelt.

Van elkander afhankelijk zijn is thuis/privé dan iets heel anders dan zakelijk.

Een ondernemer zal dus anders moeten denken privé/thuis want wat zakelijk werkt en ook vaak goed werkt, is thuis/privé niet zo. Een ondernemer kan zich hier door thuis/privé onzekerder voelen en zijn er voldoende ondernemers zich zelfverzekerder voelen over hun zaak/bedrijf dan over hun relatie.

De ondernemer zal dus thuis heel anders moeten acteren dan zakelijk het geval is. En zal moeten leren dat privé anders aan te pakken en meer vanuit gevoel, verlangens  en wederzijds begrip en respect te moeten handelen.

DE ONDERNEMER EN EEN BUITENECHTELIJKE RELATIE

Zowel mannelijke en vrouwelijke ondernemers gaan vreemd of houden er een buitenechtelijke relatie op na. Zo lang beide er geen problemen mee hebben is er geen vuiltje aan de lucht maar meestal is dat niet zo. Er zal vroeg of laat een keuze gemaakt moeten worden.

Het gebeurt regelmatig dat ondernemers komen met het issu , Ik ben verliefd geworden op een ander, ik wil het niet en ben trots op mijn gezin, HELP mij hier van af ! We zien dat de ondernemer thuis alle energie verbruikt, en op z’n tandvlees loopt, totaal op en opgebrand, kiest hij weer voor de minnaar of minnares om weer energie te krijgen. Zodra hij/zij weer is bijgeladen  begint het geweten op te spelen.  Met las gevolg dat de minnaar (es) thuis wacht op de ondernemer en zijn/haar leven in de halt stand zet, en de wettelijke partner thuis zit met een afwezige echtgenoot(e) Eigenlijk zijn alle drie de personen niet geheel gelukkig.

VREEMDGAAN

Bijzonder is dat er weinig onderzoek is gedaan en weinig publicaties over deze problemen. Opvallend is dat een patroon van vreemdgaan / verliefd op een ander worden niet los gezien kan worden van elkaar. Deze ondernemer/directeur/DGA zijn getalenteerd geworden door twee eigenschappen, ze hebben een bijzonder groot talent en enorme drive om door alles heen te gaan. Ik ga niet zeggen dat alle succesvolle ondernemers/directeuren/DGA verliefd word of vreemd gaan.

Een herkenbaar patroon van de ondernemers die de praktijk bezoeken is dat ze op een bepaalde manier een drive hebben ontwikkeld waardoor ze aandacht krijgen of opeisen.  Vaak ligt deze oorsprong al in de jeugd jaren, in deze periode is vaak aandacht en zeker waardering van ouders een gemis geweest.  In het onderbewuste word gedacht dat ze willen laten zien dat ze wel succesvol en liefdevol zijn als kind, een kind waar ouders trots op kunnen zijn.

In hun relaties zie je dat ook vaak weer terug. Een patroon wat zichtbaar is dat succesvolle ondernemers in hun jeugd of als jong volwassenen een relatie aan gaan met een wat lastige of problematischere jeugd. Een persoon die zich ondergeschikt maakt aan de succesvolle ondernemer. Maar zich volledig inzet voor het gezin en in staat is een warm en liefdevol nest te bouwen, een fijn thuis komen, waarbij de partner waardeert om zijn succesvolle carrière of ondernemerschap.

Persoonlijke ontwikkeling

De ondernemer ondergaat een stormachtige persoonlijk ontwikkeling. Het opzetten van  de zaak  vergt een hoge drive en de  talent wordt dagelijks uitgedaagd. Het besturen van het bedrijf of zaak  en de succesvolle carrière worden wel door zijn ouders gezien. Hun  zijn alleen niet bij machte om  te waarderen of hun zijn bang dat, als zij hem complimenten geven, hij naast zijn schoenen gaat lopen of eigenwijs gaat worden. Het gevoel van trots en waardering kunnen ze niet overbrengen.

Nu heeft de ondernemer succes, maar niemand ziet wat deze  daarvoor  heeft moet doen. De partner kan het niet meer bijbenen. Sterker nog: deze vraagt haar partner  om zich aan zijn belofte te houden om een warm en liefdevol gezin te zijn en dus meer thuis te zijn. De  ouders geven hem nog steeds geen erkenning.

Op dat moment komt er een journalist langs of  Een lid van de raad van bestuur of Een bankier. Een PA, die zegt: “Goh man, wat doe je dat toch fantastisch.” Dan zijn de kleren niet meer aan te houden. Het voelt voor de ondernemer als thuiskomen, het warme bad dat hij zo gemist heeft.

BESLUITELOOSHEID

Hij komt niet tot een keuze. Op de zaak is dat nooit een probleem, daar neemt deze tallen besluiten per dag. Hij komt niet uit de keuze om voor zijn liefde en overweldigende warmte te gaan of voor zijn belofte het beter te doen dan zijn eigen ouders. Die zijn tenminste nog bij elkaar gebleven. Moet hij dan tegen zijn kinderen gaan zeggen dat hij het slechter heeft gedaan dan zijn eigen verwerpelijke ouders? Dat krijgt hij in zijn waardestelsel niet voor elkaar.

RELATIETHERAPIE

In onze praktijk begeleiden DGA’s, directeuren en ondernemers om hun verstand, waarden en gevoel langzamerhand op één lijn te krijgen. Zo te brengen tot een weloverwogen  waar ze zich  ook vast weten te houden. Sommigen kiezen heel bewust  voor hun nieuwe liefde/minnaar (es). Anderen blijven bij hun partner/ echtgenoot. Maar er komt weer rust en is er weer focus voor de zaak, die nog wel eens wat zwaar te  verduren krijgt tijdens dit  gevecht wat de ondernemer met zich zelf heeft moeten door staan. Uit eigen ervaring en als gediplomeerd therapeut kunnen we deze ondernemers helpen en begeleiden, alleen maar ook met hun partner.

Een scheiding of een relatiecrisis is een heftige periode in iemand zijn leven en vraagt om goede begeleiding financieel maar ook mentaal. Wij helpen en ondersteunen hier graag in.

Voor een uitgebreidere informatie business en ondernemerscoaching verwijs ik graag naar onze website www.businessenondernemerscoach.nl