Conflicten in relatie

Conflicten in relatie

Overal ontstaan conflicten op het werk, binnen verenigingen maar ook zeker binnen relaties. Het is de nummer drie uit de top 10 van redenen waarom relaties eindigen. Conflicten in relatie een leuke oefening voor jullie samen.

Een goede reden om samen eens te kijken naar deze oefening. Het lost niet het probleem op maar geeft wel inzicht. Zelfspiegeling. Het is een lastige oefening waarbij je heel goed en vooral eerlijk naar jezelf toe moet zijn. Neem er rustig de tijd voor.

Gebruik deze vragen als er een conflict heeft voor gedaan. Probeer de vragen serieus en met aandacht te beantwoorden, schriftelijk. Ieder afzonderlijk van elkaar. Na afloop bespreek je beide de antwoorden. Hopelijk geeft jullie beide een andere kijk op het conflict en blijkt het conflict niet het probleem te zijn. Maar hoe jullie er afzonderlijk van elkaar naar hebben gekeken.

Oefening :

 1. Welk verlangen roept het in mij op waardoor ik in conflict kom met mijn geliefde?
 2. Welk verwijt maak ik dan mijn partner?
 3. Wat bereik ik met dit gedrag ? En wat hoopte ik er mee te bereiken?
 4. Welke onmacht maakt het in mij los waardoor de frustraties en onvrede ontstonden?
 5. Wat weerhoud me om verantwoordelijkheid te nemen in mijn wensen en om dat te bereiken de juiste stappen te zetten?
 6. Welke stappen zouden dat kunnen zijn?
 7. Wat is de reden dat ik die nu niet neem?
 8. Kan ik mijn geliefde het uitleggen waarom ik zo reageer en dat dat niet zijn probleem is maar de mijne? Hoe ga ik dat uitleggen?
 9. Ontstaat er een patroon in dit soort conflicten?  Denk aan gebeurtenissen, locaties, tijd, omstandigheden.
 10. Wat heb ik bereikt door mijn standpunt en welk effect had dit op mijn geliefde?
 11. Is er bij ons een verdedigingspatroon te herkennen? Zowel bij mij als bij mijn partner?
 12. Wat heb ik zelf gedaan, wat bijdraagt aan de negatieve ontwikkeling, en waardoor lukt het me niet om een positieve oplossing te creëren om mijn wens te realiseren?
 13. Welke gevoelens en welke gebeurtenissen hebben me in het verleden diep geraakt in mijn relatie wat me deed besluiten om met deze partner verder door het leven te gaan.
 14. Welke behoeften werden door voor deze partner te kiezen bij mij vervuld?
 15. Kan ik mijn geliefde duidelijk vertellen wat ik nodig heb en hoe ga ik dat aan deze persoon vertellen?
 16.  Kan ik uitleggen dat ikzelf verantwoordelijk ben voor mijn behoeften en dat mijn partner nodig heb met steun om het te realiseren en hoe?

Zo dat waren best wel lastige vragen maar door er samen over te praten heeft het wel inzichten gegeven. Lukt het niet samen er uit te komen dan is de relatietherapeut een goede partij om jullie hierbij te helpen en te begeleiden.

Nog meer tips en/of oefeningen vind je onder deze link.